Att vandra i skönhet

Navajo land
Konstnär: Kevin Red Star

Det finns ett uttryck att “vandra i skönhet”, som jag för första gången hörde för några år sedan, men som nyligen har fått en djupare mening för mig.

Min livskamrat och stora kärlek, Ann, är snart en certifierad skogsterapi-guide inom en tradition som kallas Shinrin-Yoko. När Ann guidar en grupp i skogen uppmanar hon deltagarna att “vandra i skönhet”, vilket innebär att lämna platsen i samma eller bättre skick som den var när man kom.

Detta innebär att träda in i skogen med respekt för dess flora och fauna och se till att inte skada eller störa något av livsförhållandena där, t.ex. att inte riva upp mossan på stenarna eller att inte kasta bort en bit trä som kan vara en insektsbo. Men det kan också bokstavligen innebära att plocka upp skräp, som gamla ölburkar och plastförpackningar.

Detta är en fin sak att göra, och om fler tog till sig detta skulle vi ha en betydligt bättre natur för oss alla att njuta av.

Men under några av Anns senaste guidade vandringar, och även då jag gått ensam i skogen, har jag också mer och mer reflekterat över uttryckets inre betydelse, och att “vandra i skönhet” har för mig kommit för att få en bredare betydelse som kan tillämpas på alla aspekter av livet.

Vi lever i en värld med så mycket ondska och grymhet, där vänlighet och sanning blir alltmer relativa begrepp bland dem som har makten.

Att förbli anständiga människor, det vill säga att “vandra i skönhet” och inte bara lämna skogen utan också världen i ett lite bättre skick än tidigare, blir därför allt viktigare som en motvikt mot de negativa krafterna runt oss.

Med den snäva utsikten från mina egna sociala mediekanaler är jag så tacksam att varje dag se så många individer, dela egna och andras inspirerande handlingar. Alla dessa personer vandrar verkligen i skönhet.

Då jag är en nyfiken person, sökte jag också på Internet efter uttrycket och hittade följande vackra bön från Navajoindianerna.

In beauty may I walk;
All day long may I walk;
Through the returning seasons may I walk.

Beautifully will I possess again
Beautifully birds
Beautifully butterflies…

On the trail marked with pollen may I walk;
With grasshoppers about my feet may I walk;
With dew around my feet may I walk.

With beauty before me may I walk
With beauty behind me may I walk
With beauty above me may I walk
With beauty all around me,
may I walk.

In old age, wandering on a trail of beauty, lively;
In old age, wandering on a trail of beauty, living again…
It is finished in beauty.
It is finished in beauty.

united-kingdom-flag-1- This blog post in English

Author: Karl Ekdahl

International public health leader and creativity blogger.

One thought on “Att vandra i skönhet”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: