Åtta sätt att öka din kreativa livsenergi

Young woman doing cartwheel on grass

Allt kräver energi, även din kreativitet. När det gäller kreativitet är energin inte den typ som kan räknas i kalorier, men istället din livsenergi, den som i asiatisk filosofi ibland kallas för Chi.

Du kan lätt känna när din kreativa energinivå är hög. Du vet de där de dagarna då solen lyser starkare, dina steg är lättare, och du känner för att anta alla utmaningar. Sådana dagar är ditt sinne alert och tankarna löper fria och obehindrade.

Du kan också lätt känna igen motsatsen. Dagar när du är trött eller stressad av pressen från alltför många saker som väntar på att bli gjorda. Alla omkring dig pockar på din uppmärksamhet och din epost-brevlåda fylls upp snabbare än du kan tömma den. Dessutom kan du vara ute av fokus på grund av oro.

Du är både kropp och själ, yin och yang, och för att öka och behålla din kreativa energi måste du ta hand om båda, eller som de gamla romarna uttryckte det; “Mens sana in corpore sano” (“ett sunt sinne i en sund kropp“).

Du har blivit försedd med en kropp som är en invecklad och vacker maskin, men som till skillnad från din bil inte kan uppgraderas till en nyare årsmodell. Istället måste du ta hand om den enda modellen du har det bästa sättet du kan.

Följande åtta tips kan hjälpa dig att optimerar din kreativa energi och få dig att leva ett rikare liv.

1. Få tillräckligt med sömn. 

Sömn är viktig för att återställa din kropp efter en intensiv dag av arbete (eller lek). Sömnen är också nödvändig för att konsolidera dina minnen och sätta dem i ett bredare sammanhang. Brist på sömn orsakar långsammare hjärnvågor i din prefrontala hjärnbark, sämre uppmärksamhet, ångest, minskat minne och fysisk och mental utmattning och redan ett par dygn utan sömn kan leda till akut psykos. I ett tidigare blogginlägg har jag skrivit mer utförligt om vikten av en god natts sömn.

2. Ät hälsosamt

Modern västerländsk kost med mycket kolhydrater och industriframställd mat är den främsta orsaken till den globala fetmaepidemin som medför ett antal kroniska sjukdomar, särskilt typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom, inklusive stroke. Många naturliga och obehandlade råvaror är också antiinflammatoriska. I ett tidigare blogginlägg har jag skrivit om hur rätt kost kan öka din kreativitet.

3. Träna regelbundet

För att hålla din energinivå hög och samtidigt minska risken för sjukdom är regelbunden träning viktig. Högintensiv träning kan för vissa individer vara beroendeframkallande (på ett positivt sätt) på grund av regelbunden utsöndring av endorfiner – kroppens egna opiater.

Men för dem som är mindre intresserade av intensiv träning kan det vara trösterikt att veta att också lätt träning, t.ex. en halvtimmes rask promenad fyra gånger per vecka ger dig alla fördelar som är relaterade till en god hälsa och ökade energinivåer. Det viktigaste är att välja en övning som appellerar till dig, och att du sannolikt fortsätter att träna år efter år. Att träna regelbundet har en rad olika positiva effekter:

  • Din hälsa förbättras. Regelbunden träning har en rad positiva hälsoeffekter. Träningen minskar blodnivåerna av kolesterol, triglycerider, sänker blodtrycket, verkar inflammationsdämpande, minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, diabetes och tjocktarmscancer, stärker skelettet, ger viktminskning samt ökar livslängden.
  • Din sömn förbättras. Studier har visat att fysisk träning underlättar insomnandet vid sömnsvårigheter.
  • Du får en energikick. Lågintensiv träning (promenad) minskar tröttheten och ger en upp till 20% energiökning. Effekten av en promenad på den allmänna energinivån är större än ett hårt gympass.
  • Ditt minne förbättras. Studier har visat att aerobisk träning, t.ex. att löpträna eller simma ökar storleken på hippocampus, som reglerar minne och inlärning.
  • Förbättrar din självkänsla. Oavsett intensitet så har träning visat sig få oss att se oss själva som mer attraktiva.
  • Förbättrar sexlivet. Sexlivet kan givetvis förbättras av högre energi, viktnedgång och ökad självkänsla. Men forskning har också visat att regelbunden träning ökar den sexuell förmågan hos män och den sexuella lusten hos kvinnor.

4. Njut av fysisk kontakt

De flesta former av mjuk fysisk beröring (smek, kramar, massage och sex) känns mycket njutningsfullt och detta beror bl.a. på att kroppen då utsöndrar hormonet oxytocin, som ibland går under benämningen ”kärlekshormonet”.

I hjärnan är oxytocinet också inblandat i processer som rör vårt sociala sammanhang, anknytning till andra människor, tillit, empati och generositet. Det är också stress- och ångestdämpande och har en viktig roll under graviditet och amning. Närhet och fysisk beröring är därför väldigt viktigt för vårt psykiska välmående i alla skeden av våra liv.

När vi har sex spelar oxytocinet en stor roll för vår njutning, men det är inte det enda hormonet som gör detta. Vid orgasmen utsöndras också det andra ”må-bra-hormonet” dopamin, samt endorfiner. Men förutom oxytocinfrisättningen positiva effekter så har regelbundet sex också många andra fördelar, inte minst för hälsan.

Sexuell aktivitet förbättrar immunförsvaret genom att öka nivåerna av vissa antikroppar i blodet. Sex i sig är ju också en form av fysisk träning och regelbundet sex ger därför alla de fördelar som vi sett i ovanstående avsnitt. Man har också i olika studier visat att sex minskar smärtupplevelser – inklusive huvudvärk!

Hos män skyddar regelbundna utlösningar också mot prostatacancer, och hos båda könen håller sexuell aktivitet hormonerna (östrogen och testosteron) i balans.

Slutligen så förbättrar regelbundet sex också den sexuella upplevelse i sig och gör sexet bättre.

4. Minska stressen i vardagen

De nu levande generationerna är förmodligen de mest stressade i historien. Balansen mellan arbete och fritid blir allt svårare. Att leva både det verkliga livet och ett 24/7 online virtuellt liv adderar snarare än minskar stressen. En evigt strävan att tjäna mer pengar för att köpa fler saker är ytterligare lök på laxen.

Många saker som ökar stressen gör vi för att vi känner oss tvungna, men bland kan vi också göra saker för att behaga vårt ego. Känslan av att känna sig oumbärlig är mycket kraftfull. Det är viktigt att i sådana stunder inse att vi inte är det – ingen är. Det är därför viktigt att då och då sätta sig ner och gå igenom vilka som är de stora stressfaktorerna och försöka rensa bort så många som möjligt av dem. Det kan kännas tufft och ovant att börja säga nej, när vi tidigare alltid försökt vara till lags, men det är nödvändigt för att vi ska kunna må bra.

På samma sätt som det kan vara bra att välja bort saker att göra så kan vi också välja hur vi ska utföra dem som återstår. I alla aspekter av våra liv överöses vi av olika alternativ och hela tiden hamnar vi i situationer då vi måste vi välja mellan ett stort antal ganska likvärdiga alternativ. Detta skapar stress och trötthet i form av informationsöverbelastning. Varje aktivt beslut kräver mental energi och modern neuropsykologisk forskning har visat att vi som människor bara kan ta ett visst antal övervägda beslut per dag. Därefter slutar vår förmåga oavsett hur viktiga besluten är.

Av alla de hundratals olika småaktiviteter som vi ägnar oss åt varje dag så gäller det därför att lägga sig på en rimlig ambitionsnivå. När vi går på lunch en vanlig vardag är det viktigt att gå till en restaurang där maten är tillräckligt bra, men vi behöver inte lägga timmar på att hitta det absolut allra bästa lunchstället. Samma sak när vi städar hemma. Det måste vara tillräckligt bra för att vi ska känna oss nöjda, men vartenda dammkorn under skåpen behöver inte vara borta.

Nobelpristagaren Herbert Simon har myntat begreppet satisficing (saknar bra svensk översättning) för konsten att i vardagen nöja sig med tillräckligt bra i stället för att i varje läge sträva efter det allra bästa. På detta sätt kan man både undvika en massa bekymmer samtidigt som man får tillräckligt med tid över att satsa hela sin energi på de saker som verkligen betyder något. De lyckligaste människorna är inte de som har mest och gör mest, utan de som är nöjdast med vad de har och kan ägna sin tid åt sådant de brinner för.

Genom att istället sänka ambitionen och välja det optimala kan du undvika mycket stress samtidigt som du skapar tillräckligt med tid för att lägga din fulla energi på de saker som verkligen betyder något. I slutändan är de lyckligaste människorna inte de som har mest utan de som är nöjda med vad de har och kan ögna sig åt sina passioner.

5. Hantera din tid

Detta leder oss till hur vi handskas med vår tid. Låt oss anta att du nu har skurit bort många saker som du inte längre lägger din tid på, men hur är det med resten? Vi tror att vi kan “multi-taska”, men det är en illusion.

Varje gång du skiftar uppmärksamheten till en ny uppgift krävs energi; mindre för de små uppgifterna och mer för de större, men varje skifte har en energikostnad. Därför bör du alltid försöka få så mycket oavbruten och ostörd tid som möjligt för vad du verkligen behöver göra.

Stäng av alla alarmsignaler på din dator och smartphone, sätt en Upptagen-skylt på din dörr och försök att undvika alla andra distraktioner. Ha också pareto-principen i åtanken, den som säger att 80% av nyttan kommer från 20% av ansträngningarna. Försök därför identifiera och fokusera på de viktiga 20% och, om möjligt, skära ner på resten.

6. Leta efter inspiration

Ting och upplevelser som fascinerar dig och kittar ditt sinne och fantasi är inte bara bränsle för dina kreativa förmågor utan också energihöjare. Trots att vi som människor är hårdkodade vanedjur, försök att utmana dig själv minst en gång varje dag genom att göra något annorlunda. Läs böcker som ger dig nya dimensioner. Titta på en populärvetenskaplig dokumentär på TV snarare än en dokusåpa. Besök ett konstgalleri. Gå till en poesi slam. Eller ta en promenad i naturen.

7. Hitta din passion

För att leva ett komplett och fullt liv behöver vi hitta en djupare mening. Det kan låta stort och överväldigande, men behöver inte vara det. Du behöver inte hitta botemedlet mot cancer eller bli en buddhistisk munk, men för att leva fullt ut du behöva du något som tänder din passion och ger mening åt ditt liv.

Vad det är, skilja sig från människa till människa, och ofta är det något enkelt men fortfarande av stor personlig betydelse. Kanske är det att ägna dig åt dina barnbarn på ett sätt som du inte haft tid för med dina egna barn eller följa ditt favoritlag, eller att lösa svåra korsord.

Din passion kan mycket väl förändras över tid men när du har hittat det i livet där du är just nu, så håll fast vid det och ta tillfället i akt att dyka ner i det. Din omgivning kanske inte alltid förstår eller uppskattar det, men i slutändan kommer de också att dra nytta av att du är en mer komplett person att vara med.

8. Sträva efter lycka

Det sista tipset gäller din lycka. Det betyder inte att det är den minst viktiga, snarare motsatsen. Dalai Lama och andra kloka personer hävdar att det verkliga syftet med våra liv är att finna lycka. De senaste åren har lyckoforskning visat hur vi själva kan ändra våra liv för att bli lyckligare. Jag har i ett tidigare blogginlägg skrivit om tolv strategier för att öka din lycka.

Om du vill läsa mer om hur du kan öka din livsenergi kan jag också rekommendera Sanna Ehdins utmärkta bok Höj din energi! Nyckeln till ett starkt, friskt och lyckligt liv.

united-kingdom-flag-1-  This blog post in English

Author: Karl Ekdahl

International public health leader and creativity blogger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: