Tänj gränserna för din kreativitet

nature-3033979

Ofta associerar man kreativitet med något dysfunktionellt – ett problem behöver lösas, något som fungerar dåligt kan kanske förbättras. Mer sällan ägnar vi vår kreativa förmåga åt något som fungerar bra: ”If it ain’t broken, don’t fix it!

Men genom att fokusera vår kreativitet på problemen så dras vi också dit andra redan är eller redan har varit. För vi kan vara helt säkra på att om något är ett problem för oss så är det också ett problem för andra. Därmed minskar också vår chans att bli först med något helt nytt.

Men genom att göra precis tvärtom; att fokusera på sådant som inte är ett problem, så ökar sannolikheten dramatiskt att vi kommer på något helt unikt. Samtidigt tränar vi upp vår kreativa förmåga till att också tjäna oss bättre att lösa problem när de dyker upp.

Ett effektivt sätt att göra detta är att varje dag stanna upp och en stund helt och hållet fokusera på något vardagligt i omgivningen. Kanske något som du ser eller gör varje dag utan att någonsin reflektera över det. Försök betrakta det du ser helt neutralt och objektivt.

Varför är det just där? Varför ser det ut som det gör? Väcker det några tankar? Inger det några känslor? Hade det kunnat vara på något annat sätt? Kan det förändras? Kan det förbättras?

Om du sitter och äter kan du betrakta tallriken, glaset, besticken. Är dessa de mest ändamålsenliga tingen för sina ändamål? Om glaset var fyrkantigt hade fler glas fått plats i köksskåpet. Om tallriken hade haft en inbyggd värmeslinga hade maten inte kallnat så snabbt…

Se detta som ett kravlöst utforskningsprojekt av din omvärld. De allra flesta gånger kommer du inte att få någon ny idé, men även en gång på tio ger dig mer än trettio helt unika idéer på ett år om du gör detta till en daglig rutin. Och denna vana kommer garanterat att både berika ditt liv och skärpa din kreativa förmåga. När det blivit en självklar daglig rutin att fokusera på något vardagligt blir det genast mycket lättare att kreativt fokusera även på de problem du oundvikligen kommer att stöta på.

Illustration: Pixabay.com – DaniloFernando

 

united-kingdom-flag-1-   This blog post in English

Author: Karl Ekdahl

International public health leader and creativity blogger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: