Det är ofta strävan till perfektion som hindrar dig från att nå målsnöret

race-695303

Många uppgifter och projekt blir aldrig färdigställda på grund av uppfattningen ​​att resultatet måste vara perfekt. Faktum är att perfektion kan vara den största fienden till att komma i mål.

En av anledningarna till detta är orealistiska ambitioner. Vi vill gärna vara perfekta i allt vi gör, och samtidigt tenderar vi att grovt underskatta den ansträngning som kommer att krävas. Resultatet är besvikelse, och besvikelse är en mycket stark signal att sluta helt. I slutändan leder strävan mot perfektion till ingenting alls i stället för något som skulle vara mer än tillräckligt bra.

Den som besöker ett gym i januari kan märka detta fenomen. Nyårslöftena får mängder av människor att börja träna och den ursprungliga ambitionen är mycket hög – kanske från ingen träning alls till tre gånger per vecka. Efter en månad eller två har de flesta upplevt konkurrerande prioriteringar, dagar av trötthet eller helt enkelt tröghet, och eftersom de nya rutinerna inte ännu har formats till en fast rutin har de initiala tre träningsdagarna krympt till två eller en, eller kanske en hel vecka utan någon träning alls.

Detta är den avgörande tidpunkten då många ger upp och slutar helt, och i april brukar gymmen åter vara halvtomma. I stället bör man resonera att en vecka eller två utan träning är ingen katastrof, och även oregelbunden träning är bättre än ingen träning alls.

Vi tenderar också att underskatta den tid det tar för att nå våra mål. När vår interna förutbestämda deadline närmar sig och vi bara har gjort hälften av jobbet, så riskerar vi också att helt lägga av. En bra strategi är därför att göra en paus i ett tidigt skede av en längre uppgift och sedan sänka ambitionen till hälften. Snarare än att ha avslutat hela boken du skriver på i juni, så sätter du ett nytt mål för dig själv att då istället ha slutfört de första åtta kapitlen. Denna enkla åtgärd har visat sig öka resultatet med 63% och motivationen med 90%.

En annan fälla vi lätt kan falla i är en ambition att vara perfekt i allt vi gör – perfekta på vårt arbete, alltid ha ett nystädat hus, en perfekt trimmad trädgård, en bil som alltid skiner ren, ett perfekt äktenskap och att vara en perfekt förälder. Detta är naturligtvis helt omöjligt. Det är därför viktigt att från tid till annan att stanna upp och bestämma vilka som är de sanna prioriteringarna i livet. Är det att klippa häckarna eller leka med barnen? När du har dina prioriteringar klara för dig kan du vara mindre än perfekt i alla andra aspekter av livet – en livsinställning som med ett leende ibland har kallats för strategisk inkompetens. Men prioriteringslistan måste vara din egen och ställas upp för att möta andras förväntningar.

För att nå dina mål måste resan också vara meningsfull och rolig. Om den inte är det, så fråga dig varför du gör det här och våga säga Nej! om det inte är något du själv verkligen vill göra. Men när du väl bestämt dig för att uppnå någonting, så försök att uthärda och bortse från andras åsikter och dina egna rädslor.

Detta blogginlägg inspirerades av: Jon Acuff (2017) Finish: Give yourself the gift of done.

Illustration: Pixabay.com – Skeeze

united-kingdom-flag-1-   This blog post in English

Author: Karl Ekdahl

International public health leader and creativity blogger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: