Testa din kreativa förmåga att tänka utanför lådan med dessa insiktsgåtor

pug puppy dog sitting in front of  blackboard sign with hand drawn chalk question marks

Det finns två sätt att lösa ett problem. I den medvetna vägen så tänker man mer analytiskt. Man provar sig fram eller använder sig av olika tanketekniker och kommer sakta fram till resultatet. I den spontana vägen så låter man i stället hjärnans undermedvetna strukturer göra jobbet och slutresultatet är en insikt som ofta kommer helt plötsligt utan förvarning.

Nedan klassiska gåtor är utformade för att testa din förmåga till kreativa insikter. Det kommer att hjälpa om du tänker annorlunda. Ta dig utanför lådan istället för att stanna inuti den, eller anta att det inte finns någon låda alls. Svar finns längst ner på sidan.

  1. En frukt- och grönsakshandlare är 47 år gammal, 181 cm lång och har storlek 43 i skor. Vad väger han?
  2. Framför dig har du ett lejon och precis bakom dig en jaguar. Du är beväpnad med ett bedövningsgevär med endast en pil. Vad gör du?
  3. En gravid kvinna kommer in på BB och föder strax efter inkomsten två pojkar, men de är inte tvillingar. Hur hänger det ihop?
  4. Det är i mitten av januari. En man helt klädd i svart och med en svart mössa långt neddragen över huvudet promenerar hem från bion på en bakgata utan gatlyktor. Det kommer inte något ljus från de omgivande husen och himlen är täckt av tjocka moln. En bil med släckta strålkastare kommer emot honom men lyckas stanna i tid. Hur kunde föraren se den svartklädde mannen?
  5. På ett bord ligger en korg med sex ägg. Sex personer tar var och en ett av äggen och går därifrån. Ändå finns det ett ägg kvar i korgen. Hur kan detta vara möjligt?
  6. Det är en stormig, kall och regnig kväll. Du kör förbi en busshållplats där tre personer står och väntar på bussen. Den ena är en gammal vän du inte sett på många år och som en gång räddade ditt liv, den andra är en höggravid kvinna på väg till BB och den tredje din drömkvinna/drömman som du alltid velat lära känna. Din bil tar bara en passagerare. Vad gör du?

Bläddra ner för svar.

 

scroll_down_small

 

scroll_down_small

 

scroll_down_small

 

scroll_down_small

 

scroll_down_small

Svar på gåtorna:
1) frukt och grönt. 2) Skjuter lejonet med pilen och kör i väg med jaguaren. 3) De var två av tre trillingar. 4) Det var mitt på dagen. 5) Den siste personen tar korgen med ägget kvar i den. 6) Låna bilen till din gamle vän och be honom köra den gravida kvinnan till BB. Stanna själv kvar och vänta på bussen tillsammans med din drömkvinna (man).

Testa din kreativa problemlösningsförmåga med fler utanför-lådan-problem

Photo: iStock.com/Monica Click

united-kingdom-flag-1-  This blog post in English

Author: Karl Ekdahl

International public health leader and creativity blogger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: