Akbar och Birbal-gåtor

akbar-birbal

En gång för länge sedan (1542-1605) fanns en vis och lärd Stormogul av Indien, som hette Akbar. I hans hov hade Akbar sina s.k. “nio juveler”, som inte var ädelstenar utan hans viktigaste rådgivare. Var och en av rådgivarna hade sina egna färdigheter och förmågor, men den som var särskilt känd för sin intelligens var Birbal. Akbar njöt ofta av att testa Birbal’s intelligens med olika gåtor.

Akbar och Birbal är klassiska karaktärer i de indiska folksagorna, och historierna och gåtorna har roat och utmanat generationer av indier. Här kan du testa din egen kreativa problemlösningsförmåga på några av dem. Svaren på gåtorna kan du hittas om du bläddrar längst ner på den här sidan.

1. Mat, dryck och bränsle

En dag frågade Stormogul Akbar om Birbal kunde ge hans dotter en enda sak som hon kunde dricka när hon var törstig, äta när hon var hungrig och bränna i elden för att få värme. Vad gav Birbal till Akbars dotter?

2. Dödsdomen

En man fördes inför Stormogul Akbar för ett mindre brott. Akbar var på dåligt humör och ville straffa mannen till döden, men då brottet var ringa, kunde mannen få välja sättet på vilket han skulle avrättas. Akbar bad mannen att uttala sig om något. Om uttalandet befanns vara sant av Akbar skulle mannen dödas av en tiger, och om uttalandet visade sig vara falskt skulle han halshuggas med  svärd.

Birbal kände sympati för mannen och viskade något i hans öra, och mannen återgav Birbals ord som sitt uttalandet. Efter att ha hört detta kunde Akbar inte döda mannen. Vad sa mannen?

3. Skriften på väggen

En gång utmanades Birbal av Akbar att skriva en mening på en vägg som skulle göra en glad person ledsen och en ledsen person glad. Vad skrev Birbal?

4. Vem var Kungen?

Ryktet om Birbals intelligens och slughet nådde en dag Kungen i ett grannland, och denne ville då själv testa Birbals förmågor. Man kom överens om att Birbal skulle besöka Kungen, som han aldrig tidigare hade träffat, och Birbal skulle ta med sig en gåva från Stormogulen. När Birbal kom fram till Kungens hov fann han inte en, utan sex för honom okända män i identiska kläder och smycken sittande framför honom. Birbal tänkte ett tag och bugade sig sedan och räckte fram gåvan till en av männen, som skrattande medgav att han verkligen var Kungen. Hur kunde Birbal veta?

5. Fanns det några frukter kvar?

En gång hade Birbal rest till länderna norr om Mogulriket och köpt tre säckar innehållande 30 saftiga frukter som ingen vid Stormogulens hov någonsin hade hört talas om tidigare. Varje säck kunde rymma exakt 10 frukter, och på väg tillbaka till Akbars hov skulle han behöva passera 10 tullplatser och vid varje tullplats skulle han behöva lämna en frukt från varje säck till tullmyndigheterna. Hur många frukter hade Birbal kvar efter att ha passerat alla 10 tullplatserna?

6. Den mindre linjen

En dag drog Akbar en linje i sanden och frågade om Birbal skulle kunna göra den mindre utan att radera någon del av den. Birbal log och gjorde så omedelbart. Hur kunde han göra det?

7. Spjuten och skölden

En man som är känd för att göra bra vapen, kom en gång till Stormogul Akbars hov. Mannen hävdade att hans vapen var de bästa i hela världen. Inget vapen kunde genomborra hans sköldar och inga sköldar kunde skydda från hans spjut. Birbal som var där, sa att han omedelbart kunde bevisa att mannen hade fel. “Omöjligt“, sa mannen. Hur kunde Birbal bevisa att mannen hade fel?

8. Rättvisa eller en påse med guld?

Stormogul Akbar var känd för att vara en rättvis härskare, och han ville också se denna kvalitet hos sina rådgivare. Därför bad han en gång Birbal vad han skulle välja om han antingen erbjöds rättvisa eller en påse med guld. Birbal svarade omedelbart att han skulle ha valt påsen med guld. Akbar och de andra rådgivarna blev alla förskräckta. Hur kunde Birbal försvara sitt val med sin ära intakt?

9. Vem var gästen?

Birbal var en gång hembjuden till en rik, men väldigt tråkig man. När han kom fram fann han att rummet var fullt av människor. Då Birbal avskydde stora sammankomster, berättade han för värden att han var missnöjd och tänkte gå hem. Värden lugnade honom och sa att alla de människor han kunde se i rummet, utom en var tjänare som kunde skicks ut. Då mannen kände till Birbals intelligens frågade han honom om han kunde identifiera den andra gästen. Birbal sa att han skulle behöva studera var och en noggrant, men om hans värd kunde vara så vänlig att berättad en rolig historia under tiden han gjorde detta så skulle väntan bli mer angenäm. Värden gjorde omedelbart som han blev ombedd, och utan tvekan gick Birbal och pekade ut den andra gästen. Hur lyckades han göra detta?

10. Vem var tjuven?

En dag då alla hovmän i Stormogul Akbars hov var samlade i den stora tronsalen fick man veta att en värdefull juvel hade stulits från skattkammaren föregående natt. Då Mogulhovet var mycket väl bevakat måste stölden ha utförts av en av hovmännen. Akbar frågade då om Birbal kunde identifiera tjuven. Birbal tänkte en sekund, och sa sedan “Javisst“. Vad sa Birbal sedan som omedelbart identifierade tjuven?

united-kingdom-flag-1-   These riddles in English

 

Svar på gåtorna:

1. En kokosnöt – mjölken att dricka, det vita köttet att äta och skalet att bränna.

2. Mannen sa “Jag kommer att bli halshuggen“. Om Akbar hade sagt att uttalandet var sant, skulle mannen dödas av en tiger, vilket skulle göra uttalandet falskt. Om Akbar istället sa att uttalandet var falskt skulle mannen bli halshuggen, vilket skulle göra det sant. Således hade Akbar inget annat val än att låta mannen leva för att kunna hålla sitt ord.

3. Birbal skrev “Din nuvarande sinnestillstånd kommer snart att förändras“.

4. De fem “falska” kungarna sneglade alla på den riktiga kungen för att se hur han agerade. Bara den verklige kungen hade självsäkerheten att inte se sig om.

5. Han skulle ha 8 frukter kvar. Vid de första fyra tullplatserna måste han lämna ifrån sig  4 x 3 = 12 frukter. Han lägger sedan de återstående 18 frukterna i två av säckarna och gör sig av med den tredje säcken. I nästa 4 tullplatser skulle han behöva lämna ifrån sig 4 x 2 frukter och vilket gör att han har 10 frukter kvar, som han nu samlar i den sista säcken. Han måste passera ytterligare två tullplatser, vilket skulle göra att han har 8 frukter kvar efter att ha passerat dem alla.

6. Han ritade en större linje, bredvid Akbars, vilket gjorde Stormogulens linje mindre.

7. Birbal tog en av spjuten och kastade den på manens sköld. Om spjutet genomträngde skölden hade mannen haft fel om skölden. Om spjutet inte trängde igenom skölden hade mannen haft fel om spjutet.

8. Birbal svarade att han skulle välja det han inte hade. Under den rättrådige Akbar hade alla förmånen av att redan leva med rättvisa, men då Birbal var fattig hade han inget guld.

9. Eftersom värden var känd för att vara tråkig, skulle detta också gälla hans skämt. De enda personerna som skulle skratta var då tjänarna och Birbal kunde närma sig den ende övrige personen i rummet som såg uttråkad ut.

10. Birbal sade: “Tjuven har ett halmstrå i sitt skägg“. Faktum är att ingen hade halm i skägget, men medan alla de oskyldiga hovmännen stod stilla, så tog tjuven snabbt handen mot skägget i ett försök att snabbt och omärkt ta bort halmstrået innan någon annan lade märke till det.

Testa din kreativa problemlösningsförmåga med fler utanför-lådan-problem

Author: Karl Ekdahl

International public health leader and creativity blogger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: