Kreativa innovationer kommer inte av sig själva

jogging-2343558

Det finns en bedräglig uppfattning att vissa personer är medfött kreativa och med ett briljant sinne kan komma upp med banbrytande innovativa idéer från ingenstans. Denna missuppfattning har uppkommit från berättelser om de stora genierna, vars idéer varit omedelbara. Kanske är det bästa exemplet historien om hur ett fallande äpple plötsligt gav Isaac Newtons idén till den nya mekanistiska fysiken.

Ingenting kan vara mer fel. Även om de många livsförändrade innovationerna vi har runt omkring oss, alla har blivit födda från kreativa gnistor i någons sinne, så har de aldrig dykt upp som en färdig idé. I stället ligger det långt avstånd från den första idén eller tanken på hur något kan vara till slutprodukten, och ofta är det inte ens personen med den ursprungliga idén som senare är den som tar slutprodukten till marknaden.

Sanningen är att den första idén ofta är rå, vag och undflyende. Det finns där som ett grovt koncept men har ännu ingen riktig konsistens och form. Att förfina den här första idén till något verkligen meningsfullt är en lång och ibland smärtsam resa full av olika försök och misstag, och ofta är slutresultatet långt ifrån den ursprungliga idén.

Från det här kan man dra två viktiga slutsatser. Det första är att det sällan finns några snabba vinster. George de Mestral lade ner 14 år av hårt arbete, från den första idén till ett fungerande kardborreband. Om du har en idé och vill se den genomförd måste du alltså förbereda dig på en lång och ofta ansträngande resa.

Den andra, och kanske viktigaste, lärdomen är att man aldrig bör förkasta en idé, bara för att den är grov och omogen. Tron på att alla innovationer härrör från plötsliga färdiga idéer är grunden till många missade möjligheter. Om du har en idé som kan ändra hur människor agerar eller tänker, så kassera den inte bara för att den ännu inte har några skarpa konturer. Istället omfamna den och behandla den som ett litet barn som behöver din kärlek, omvårdnad och uppmärksamhet för att växa till sin fulla potential. Om du förväntar dig att dina idéer är perfekta från början, kommer du aldrig att bli nöjd med någon av dem.

Dessutom kommer idéerna till stora innovationer inte som ett enda ögonblick av uppenbarelse. Istället är de resultatet av många små idéer, varav några bär frukt och andra inte, som ofta kommer under många år av hårt arbete. Se det som ett maraton snarare än ett kortdistanslopp. Detta är oavsett vilket fält du arbetar med; konst, musik, uppfinningar.

För en del av dina idéer är kanske tiden inte mogen, så det är en bra idé att lagra dem alla i en idébank för framtida bruk. Idén som är oanvändbar just nu kan vara den saknade pusselbiten om ett år, alternativt kan den tjäna som inspiration för en annan mer avancerad idé.

Photo: Pixabay/composita

united-kingdom-flag-1-   This blog post in English

Author: Karl Ekdahl

International public health leader and creativity blogger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: