Boostra din kreativitet med yoga

Group of people are doing yoga indoors

Många icke-utövare, kanske tänker på yoga, som en slags lätt-gymnastik för smidiga kvinnor, alternativt, en benböjande övning av indiska yogier klädda i höftskynken, som på något sätt är relaterade till fakirer på spikmattor. Medan yoga kan vara både och, är det också mycket mer.

I grunden är yoga en filosofi och ett sätt att leva, kombinerat med övningar som omfattar positioner med stretchningsmoment (asanas), kontrollerade andningsövningar (pranayama), meditation och kontemplation (gyana yoga). Dessa övningar är mycket bra för att förbättra ens stresshantering, självkontroll, associativa tänkande och förmåga att få kreativa insikter.

Liksom andra former av meditation och mindfulness så ökar regelbunden yogaträning gradvis förmågan att aktivt stänga av den babblande strömmen av ständiga tankar. Under en normal dag passerar 6000 tankar våra hjärnor, och även om många av dem är vardagliga och repetitiva, så kan en oroande stor andel vara stressande tankar om händelser i det förflutna och bekymmer om framtiden. Sådana tankar blir lätt ingraverade i våra hjärnmönster, vilket orsakar onda cirklar av ohälsosam fysisk och emotionell stress.

Asanas ger möjlighet att tona in i kroppen med ett absolut fokus på det pågående ögonblicket, där stressiga tankar om sådant som har hänt och framtiden inte har någon plats. När tankarnas malström har lugnat sig, kan du börja leva i stället för att tänka på att leva. Att vara fullt närvarande ger stimulerar högerhjärnans kreativitet och intuition. Det analytiska tvärgående tänkandet i den vänstra hjärnhalvan ger plats åt en helhetsupplevelse, där filtren till de associativa delarna av hjärnan är nedtonade och annars undermedvetna associationer kan nå det medvetna sinnet i form av kreativa insikter.

Pranayama-övningarna (prana är den universella livskraften och ayama betyder att reglera eller förlänga) kan genom påverkan på det parasympatiska nervsystemet minska stress och ångest, sänka blodtrycket, öka kroppens nivåer av mental energi och försätta oss i ett tillstånd av djup avslappning.

Intressant nog så har EEG-studier också visat att när vi andas genom den ena av våra två näsborrar så stimuleras samtidigt den motsatta hjärnanhalvan. Växlande näsborreandning, även känd som Nadi Shodhana i yogitraditionen, gör att du kan stimulera båda hjärnhalvorna medan du låter dig vara lugnt avslappnad.

Detta blogginlägg inspirerades av: Ravi S. Kudesia. Innovators love yoga and you should too. Leader to Leader. May

united-kingdom-flag-1-  This blog post in Englih

Foto: iStock.com/_chupacabra_

Author: Karl Ekdahl

International public health leader and creativity blogger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: