La dolce far niente – det ljuva att göra ingenting

Dolce far niente

En turist besökte en kokospalmodling på en liten tropisk ö. Det var tidig eftermiddag och odlingens ägare satt under en palm och bara tittade ut över det blå havet.

Turisten som såg alla kokosnötterna som hängde i palmerna, frågade mannen “Varför plockar du inte dina kokosnötter?”. Ägaren svarade: “Jag har plockat tillräckligt för idag“. “Varför plockar du inte mer?“, frågade turisten. “Varför skulle jag det?”, svarade mannen?

Turisten förklarade, “Om du plockar mer, så tjänar du mer pengar, och då kan du köpa mer land, och då kan du tjäna ännu mer pengar“.

Vad ska jag göra med alla pengarna?”, frågade mannen? “Det är lätt“, sa turisten. “Då kan du pensionera dig och börja njuta av ditt liv!

Vad tror du att jag gör nu?”, svarade mannen.


Trots att mannen med kokosnötsodlingen inte var från Italien, så förkroppsligade han den italienska livsfilosofin “la dolce far niente” eller “det ljuva att göra ingenting“, så väl illustrerad i frisörscenen i filmen Eat pray and love.

I livet måste vi hitta balansen mellan arbete och vila, mellan aktivitet och stillhet, mellan yin och yang. Om vi ​​har ett stressigt jobb är det ännu viktigare att schemalägga tid för att bara vara.

Kanske en stilla promenad i parken, en halvtimme meditation eller att sitta på ett kafé och bara betrakta människorna som passerar, utan att tänka på jobbet och alla andra måsten i livet och inte tvångsmässigt kolla smarttelefonen för mejl  eller uppdateringar på våra sociala medier. Eller som föreslogs i filmen, “… gå hem till lunch och älska med din fru“.

När allt kommer omkring är vi människor ”human beings” inte ”human doings”.

Och om du tror att ta dig tid för att göra ingenting, kommer att göra dig mindre produktiv – tänk igen. Att hitta en bra balans i livet kommer att göra dig mer produktiv – inte mindre!

Illustration: Pixabay.com – lukasbieri

united-kingdom-flag-1-   This blog post in English

Author: Karl Ekdahl

International public health leader and creativity blogger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: