Att hitta meningen i livet

Musikinstrumente aus dem Vogtland

En ung man som hade tappat inspirationen i sitt liv sökte upp en gammal och vis man och frågade hur han kunde få tillbaka sin livsgnista. Den vise mannen tänkte efter en stund och sa sedan ”Jag vet hur du ska göra, men jag tror att det kan bli för svårt för dig”. Den unge mannen svarade att han var desperat och skulle göra precis som den vise mannen föreslog.

Den gamle mannen sa då: ”Under ett år framåt ska du bara göra sådant som ger dig glädje och mening. Oavsett vad du gör; kör bil, läser en bok, krattar löv eller är på ditt arbete, om det inte känns bra just i stunden, så sluta omedelbart och gör i stället något annat som just där och då ger dig glädje och mening”.

Den unge mannen svarade ”Men detta är ju helt omöjligt. Ingen kan känna så för allt som måste göras. Det finns ju så många saker som är tråkiga och meningslösa.”. Den gamle sa: ”Jag sa ju att jag trodde det kunde bli för svårt för dig, men jag vet tyvärr inget annat som kan hjälpa dig. Gå nu och se om du kan klara av det”.

Ett år senare återkom den unge mannen. Han gick spänstigt och strålade av glädje, medan han berättade hur rådet helt hade förändrat hans liv, och det hade inte alls varit så svårt som han trott.

Den gamle mannen sa då ”Nu när du äntligen själv funnit mening i livet, så kan du kanske också bringa glädje och mening till andra.

Poängen i den här historien är givetvis inte att på ett hedonistiskt vis ständigt jaga ytlig tillfredsställelse av sina begär och ständigt följa sina nycker. I stället handlar den om att arbeta bort sina förutfattade meningar om vad som är tråkigt respektive meningsfullt. Genom att öppna sina sinnen och fokusera helt på det man håller på med i nuet, så kommer man att upptäcka nya dimensioner även av vardagliga göromål som man tidigare funnit tråkiga och meningslösa.

Men historien handlar också om att följa sin passion och sitt syfte. Att leva ditt liv med passion innebär att du är sann mot dig själv. Det finns tusen anledningar att göra saker, men de flesta av dessa har inget att göra med vad du verkligen vill. Det kan i stället handla om att tjäna pengar, få inflytande och status, gå i föräldrarnas fotspår, uppfylla yttre förväntningar, känna plikt, eller bli ledd av slumpen.

Ingen av dessa anledningar är fel eller dåliga, men om du inte samtidigt har en inre känsla av att det du gör tänder en eld inom dig, och att du gör det för att du verkligen vill göra det, så har du kanske kommit på fel spår. När du gör något med passion är du inte heller enbart fokuserad på målet, utan du kan bli uppslukad av aktiviteten som sådan.

Detta blogginlägg har inspirerats av Arthur Deikman (1976). Personal freedeom.

united-kingdom-flag-1-   This blog post in English

Author: Karl Ekdahl

International public health leader and creativity blogger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: