Golfbollar, öl och meningen med livet

Beer

Jag återupptäckte nyligen denna underbara och tankeväckande historia (ursprungsförfattare okänd).

En professor stod framför sin filosofiklass. När klassen började tog han utan att säga något fram en stor, tom glasburk och började att fylla den med golfbollar. Han frågade sedan studenterna om burken var full. De var överens om att det var den.

Professorn tog sedan fram en påse med småsten och hällde dem i burken. Han skakade burken lätt. Småstenarna rullade in i de öppna områdena mellan golfbollarna. Han frågade sedan studenterna igen om burken var full. De var åter överens om att det var den.

Professorn tog sedan fram en påse med sand och hällde den i burken. Naturligtvis fyllde sanden allting annat. Han frågade en gång till om burken var full. Studenterna svarade med en enhällig “Ja!”.

Professorn tog sedan fram två flaskor öl, öppnade dem och hällde hela innehållet i burken och fyllde effektivt det tomma utrymmet mellan sanden. Studenterna skrattade…

“Nu,” sa professorn när skrattet ebbat ut “Jag vill att var och en av er ska tänka sig in i att den här burken representerar ditt liv. Golfbollarna är de viktiga sakerna – din familj, dina barn, din hälsa, dina vänner och dina passioner – och om allt annat går förlorat och bara dessa var kvar, skulle era liv fortfarande vara bra. Småstenarna är de andra sakerna som spelar roll som ditt arbete, ditt hus och din bil. Sanden är allt annat – de små sakerna.”

“Om du häller i sanden i burken först,” fortsatte han, “så finns det inget utrymme för småstenarna eller golfbollarna. Detsamma gäller för livet.”

“Om du lägger all din tid och energi på de små sakerna får du aldrig plats för de stora sakerna som är viktiga för dig.”

“Var uppmärksam på de saker som är viktiga för din lycka.”

“Tillbringa tid med dina barn. Tillbringa tid med dina föräldrar. Besök dina farföräldrar. Ta din partner på middag. Spela en runda golf. Det kommer alltid att finnas tid att städa huset och klippa gräsmattan.”

“Ta hand om golfbollarna först – de saker som verkligen betyder något. Var klar över dina prioriteringar. Resten är bara sand.”

En av eleverna höjde sin hand och frågade vad ölen representerade. Professorn log och sa: “Jag är glad att du frågade. Ölen visar bara att oavsett hur mycket ditt liv kan tyckas fullt så finns det alltid plats för några öl med en vän.”

Illustration: Pixabay.com – rawpixel

united-kingdom-flag-1-   This blog post in English

Author: Karl Ekdahl

International public health leader and creativity blogger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: