10 sätt att hitta din kreativa inspiration

inspiration

Under Medeltiden betraktades den kreativa inspirationen som en gåva från Gud – ett gudomligt andetag. Idag vet vi att våra enorma kreativa förmågor härrör från våra fantastiska hjärnor. Ändå behöver den kreativa elden i våra hjärnor bränsle, och speciellt när du fastnar i ditt kreativa skapande är det bra att veta att det finns sätt att rensa ditt sinne och hitta ny inspiration.

Lär från författaren Jack London, som sa: “Du kan inte vänta på inspiration. Du måste gå efter den med en klubba.

Ta reda på vad andra gör. Internet är en underbar plats för att fånga idéer. Kreativitet är att kombinera befintliga koncept och tankar till något nytt och användbart – och de spännande koncepten har aldrig varit enklare att hitta.

  1. Gå utanför din komfortzon. Lyssna på nya musikgenrer. Resa till platser där du aldrig varit tidigare. Prata med främlingar.
  2. Omgiv dig med saker som provocerar din fantasi. Skaffa en uppsättning vykort med surrealistiska målningar. Hitta några udda formade föremål från naturen.
  3. Lyssna på jazz eller klassisk musik. Du kanske har hört talas om hissmusik (eller muzak), den typ av bakgrundsmusik som används i butiker och offentliga platser som blandar sig i bakgrunden utan att vi märker att den finns där. Klassisk musik och jazz är motsatsen, samtidigt som du slappnar av så stimulerar komplexiteten hos denna musik också din hjärna och hjälper dig att försätta dig i ett kreativt tillstånd.
  4. Läs böcker. Böcker (både skön- och facklitteratur) ger ny kunskap och nya insikter som kan hjälpa dig i din kreativa strävan.
  5. Undervisa eller skriv. Att undervisa eller skriva om något är det bästa sättet att lära sig, eftersom dessa aktiviteter tvingar dig att vara tydlig och uppmuntrar dig att lära dig lite extra. Den tydlighet som behövs för att formulera sig på ett exakt sätt kan vara nyckeln du saknat.
  6. ”Tänk om…”. Vi fastar ofta i våra förutbestämda tankar och åsikter om hur saker och ting borde vara. ”Tänk om…” kan vara nyckeln till att utforska alternativa vägar och konsekvenser.
  7. Rensa ditt sinne. När du fastnar i samma tankar och inte kommer vidare, så kan du tömma ditt sinne genom en promenad i naturen, ett gym-pass eller en stunds meditation. Detta kommer att göra det möjligt för din medvetna hjärna att ladda om och samtidigt låta dina undermedvetna hjärnområden göra jobbet.
  8. Var galen. Vi är hårdkodade att tänka på de sätt vi tidigare har tänkt, och kreativitet kommer sällan från konventionella tankar. Försök istället att vara så udda, galen och okonventionell som möjligt. Bryt gränser och tabuer i ditt sinne. Det är utanför ditt normala tänkande, som du har de största chanserna att hitta fröna till något riktigt nytt och kreativt.
  9. Lev ett liv som inspirerar dig. Försök att rensa bort så mycket grå rutin från ditt liv som möjligt. Fokusera på de saker som får ditt hjärta att sjunga. Om något eller någon dränerar din energi, försök att få det ur ditt liv. Omge dig med vackra saker och människor som gör dig lycklig.

Foto: pixabay.com – picjumbo

united-kingdom-flag-1-   This blog post in English

Author: Karl Ekdahl

International public health leader and creativity blogger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: