Hur definierar du framgång?

children

Har du någonsin befunnit dig i en situation där du gör en massa saker, men är oklar vad som egentligen är ditt mål? I så fall är du inte ensam, och du kan kanske känna igen dig själv i den berömda episoden från Alice i Underlandet:

”Kan du vara vänlig och tala om för mig åt vilket håll jag ska gå?”

”Det beror på vart du vill komma?”

”Det spelar ingen roll.”

”Då spelar det heller ingen roll åt vilket håll du går.”

                                                                 – Lewis Carroll, Alice i Underlandet

För de flesta människor är det inte så att de går i någon slumpmässig riktning, det är mer att de går i en riktning som har definierats av traditioner, kultur, samtida kontext och samhällsförväntningar, snarare än dit de själva valt att gå.

När jag växte upp i Sverige på 1970-talet och 1980-talet gick man ut gymnasiet och sedan efter ett år i lumpen (endast för unga män på den tiden) skaffade man ett jobb eller gick direkt vidare till universitetet och så småningom fick det där första jobbet fyra eller fem år senare. Man gifte sig, köpte ett hus, fick barn och gjorde karriär. Framgången mättes i storleken på ens inkomst, priset på ens bil och läget för ens hus. Även de som ursprungligen var radikala och ifrågasatte normerna anpassade sig efterhand och följde samma väg.

Det är givetvis inget fel med en trevlig bil, ett bekvämt hus och en inkomst som låter en leva utan ekonomiska bekymmer, men för de flesta är det inte dessa saker som år efter år gör att man varje morgon går upp med ett leende på ansiktet och som gör stegen lättare och dagen ljusare. Under din livsresa behöver du därför ständigt omdefiniera vad framgång är för dig.

Vi behöver alla något att sträva efter, något stimulerande men ändå utmanande, men detta ”något” bör utgå från dina egna individuella önskemål och prioriteringar. På så sätt kan du mäta din framgång enligt dina egna kriterier; slå din personliga löptid, behärska det utmanande musikstycket, hitta ett nytt föremål till din hobbysamling, identifiera en ny fågelart, fånga den där fisken, göra något av betydelse för andra eller vad som helst som får ditt hjärta att sjunga.

Vad din framgång handlar om, är det bara du som kan definiera, och det är först när du har definierat den som du kan veta åt vilket håll du ska gå.

Foto: Pixabay.com – sasint

united-kingdom-flag-1-   This blog post in English

Author: Karl Ekdahl

International public health leader and creativity blogger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: