Det finns inga gränser för din fantasi

tiger-3158635

Varje erfarenhet av vad du någonsin upplevt har ägt rum i ditt eget sinne som reflektioner och tolkningar av sensorisk information som nått dig från omvärlden. Medan detta inflöde av sinnesintryck delvis ligger utanför din kontroll kan du själv i stor utsträckning välja vad du utsätter dig för. Att läsa böcker, träffa nya människor, uppleva naturen ligger inom din egen möjlighet, och alla ger dig nya sinnesintryck och därmed nya erfarenheter.

Men dina möjligheter slutar inte där…

Du kanske inte alltid kan välja vilka externa intryck som kommer att nå din hjärna från omvärlden, men du har kontroll över vilka intryck du väljer att skapa själv med din fantasi. Din hjärna gör i stort sätt ingen skillnad på hur informationen som hanteras uppstår. Den behandlas av samma delar av din hjärna, och de inre erfarenheterna du skapar själv kan upplevas lika rika och levande som dem som når dig från omvärlden.

Detta innebär att ditt inre sinne inte är bundet av samma begränsningar som dina erfarenheter från den yttre världen. Ändå tenderar vi att begränsa vår fantasi och låter den ströva inom de vanliga yttre gränserna av vårt verklig liv istället för att låta dem ta oss ut på gränslösa resor.

Som allt annat i livet krävs det tid och viss övning för att tillägna sig en levande fantasi och ett rikt inre liv, men möjligheterna finns där för oss alla. Dina inre mentala bilder kanske inte är helt tydliga och obegränsade från början, men varje gång du övar dina fantasifulla färdigheter kan du ta dig längre och längre bort från ditt vanliga liv. Här är några tips bara för att komma igång.

Besök en ny plats: Välj en plats som du alltid har velat besöka. Använd minnesfragment av bilder, filmer, berättelser från denna plats. Åk nu dit i din fantasi. Landa på flygplatsen, ta en taxi eller en buss, betrakta människorna runt omkring dig, titta på de vyer som passerar, upplev atmosfären, måla så levande bilder som möjligt av allt du upplever. Använd dina gamla mentala bilder enbart som ankare och fyll i alla luckorna själv. Sänk dig ner helt i upplevelsen. Det här är inte en fantasi. Det här är verklighet.

Återuppliva eller skapa en ny matupplevelse: Måla upp i ditt inre en restaurang som tilltalar dig. Det kan vara en högklassig gourmetrestaurang eller en enkel taverna vid havet. Se dig omkring och sup in atmosfären, människorna runt dig, ljuden och dofterna. Sätt dig ner vid ett bord och titta på menyn. Bestäm vad du vill ha. Gläds åt hur fint maten är upplagd när den serveras. Känn lukten av maten. Börja äta och njuta av varje tugga. Upptäck aromen, känn konsistensen på maten i munnen och hur dina smaklökar retas. Njut av din favoritdryck till måltiden. Gör upplevelsen så levande som möjligt med alla dina sinnen.

Bli en annan person: Välj en person/karaktär efter eget val; kanske en rockstjärna, en racerbilförare eller en astronaut. Lev dig in i den här nya rollen. Det är inte en annan person, det är du. Känn spänningen att gå ut på scen med strålkastarna i ansiktet och tusentals skrikande fans framför dig, eller hur adrenalinet pumpar genom hela kroppen när du kör om en annan bil i en hårnålskurva. Eller känn rymdutrustningen mot din kropp och skönheten och den totala ensamheten när du är ute i rymden utanför ditt rymdskepp.

Få djurförmågor: Tänk dig att du kan flyga som en fågel, eller simma som en fisk i havet eller kunna springa som en gasell. Vad skulle du göra? Hur skulle det vara att glida över trädtopparna med full kontroll och ingen rädsla? Vad skulle djuren berätta om du kunde prata med dem?

Gör något förbjudet: Lev ut en dold dröm och agera på ett sätt som du aldrig skulle göra i verkligheten. Det kanske kan vara att säga till din chef att dra, kasta schackbrädet ut genom fönstret efter en förlorad match eller att gått naken mitt i stan. I din fantasi finns det inget rätt och fel, ingen som dömer och du är regissören.

Skapa ett fantasilandskap: Varför begränsa dig till den vanliga världens ramar? Gör som Tolkien; skapa din egen fantasivärld, med varelser som ingen hört talas om och lev dig in i din egen roll som hjälte eller kanske skurk, och bli helt bekväm i din omgivning. Kämpa med drakarna eller utforska nya galaxer.

Kläck en idé: Kom upp med en idé om något nytt och fantastiskt. Sträck ut din fantasi. I de världar du just har skapa dig så finns det inga begränsningar. Ta nu vara på dessa möjligheter.

Som du kan se är möjligheterna oändliga, och ju oftare och mer aktivt du använder din fantasi, desto lättare kommer du att finna det att komma ut ur dina nuvarande fysiska begränsningar. Du kan inte bara berika ditt liv på det här sättet, men genom att regelbundet bryta dig ur dina normala begränsningar kommer du också att öka dina kreativa förmågor.

Illustration: Pixabay.com – FunkyFocus

united-kingdom-flag-1-   This blog post in English

 

Author: Karl Ekdahl

International public health leader and creativity blogger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: