Att uppskatta förgängligheten

Impermanence

En grundbult i den buddhistiska filosofin är insikten att allt är förgängligt. Vårt fasthållande vid personer, saker eller fenomen som de är just nu är därför orsak till lidande, då allting så småningom oundvikligen kommer att förändras. Vägen att komma bort från detta lidande är att befria oss från denna bundenhet.

Den thailändska meditationsmästaren Achaan Chaa, förklarade en gång:

Du ser den här bägaren? För mig är detta glas redan trasigt. Jag gillar det; jag dricker ur det. Det håller mitt vatten beundransvärt och reflekterar ibland även solen i vackra mönster. Om jag skulle knacka på den, så har den en härlig klang. Men när jag sätter det här glaset på hyllan och vinden välter det eller min armbåge föser den av bordet så att den faller till marken och krossas, då säger jag ’Naturligtvis.’ När jag förstår att glaset redan är trasigt, så är varje ögonblick med det dyrbart.

Detsamma gäller för våra liv. Förhållanden bryts upp. Den nya, glänsande bilen blir så småningom ett rostigt vrak. Våra barn växer upp och flyttar hemifrån. Framgångarna för vårt favoritlag kommer inte att vara för evigt. Vår hälsa kommer så småningom att förändras. Och försommarens skira grönska eller höstens mest intensiva färgprakt kommer snart att vara borta.

På samma sätt som Achaan Chaa bör vi lära oss att uppskatta alla saker och alla relationer vi har just nu, precis som de är. För imorgon kan de vara borta, eller vi kanske inte längre finns här för att njuta av dem. Och om vi en dag skulle förlora dem, kan vi utan ånger säga; ”De var här ett tag och jag njöt av dem helt och fullt hela tiden de var med mig”.

Inspirerad av boken Tankar utan en tänkare, av Mark Epstein.

Illustration: Pixabay.com – Katzenfee50

united-kingdom-flag-1-   This blog post in English

Author: Karl Ekdahl

International public health leader and creativity blogger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: