Börja skriv din kreativa dagbok

Diary

Den amerikanska bästsäljande kreativitetsförfattaren Julia Cameron har många utmärkta tips på hur man kan öka sin kreativitet. Ett av de mest effektiva är att börja skriva en ”Kreativitets-dagbok”, eller som Cameron kallar den, ”Morgonsidor”.

Varje morgon just efter att du vaknat så ägna en halvtimme åt att försöka bli ett med dina tankar genom att okritiskt skriva ner tankeflödet utan att stoppa upp i skrivandet. Om det inte finns några tankar så skriv bara: ”Jag har inga tankar, jag har inga tankar, jag har inga tankar…” tills det kommer något.

Innehållet är alltså helt oviktigt. Poängen är att registrera tankeflödet med så lite inblandning av viljan som möjligt, d.v.s. att skapa en direktlänk mellan hjärnans associationsområden och handen som håller i pennan eller fingrarna som knackar på tangentbordet. Om du skriver på dator så motstå impulsen att som vanligt gå tillbaka och stavningskontrollera och redigera texten. Låt den förbli precis så ostrukturerad som den var när du skrev den.

Till en början, innan skrivandet blivit en vana, ska du inte läsa vad du skrivit utan bara lämna texten därhän. Morgonsidorna är inte detsamma som en dagbok över den gångna dagen, vilket är en ytterligare anledning att skriva på morgonen och inte på kvällen. De kan handla om allt som flyger igenom hjärnan, dåtid, nutid såväl som framtid.

I morgonsidorna kan du låta alla dina motstridiga känslor komma fram. Du kan vara grandiost storslagen eller gnälligt småskuren. Du kan vara introspektiv eller blicka utåt. Det behöver inte ens handla om dig själv.

Efter ett par veckor kan du plocka fram sidorna och studera dem. Markera de meningar eller stycken som bär mest mening med sig. Leta efter mönster, samband och idéer som kommit fram i detta halvmedvetna tillstånd utan att du riktigt varit medveten om dem.

Detta blogginlägg har inspirerats av:
Julia Cameron. Lev kreativt : hur du utvecklar ditt skapande jag i tolv steg.

Illustration: Pixabay.com – Pexels

united-kingdom-flag-1-   This blog post in English

Author: Karl Ekdahl

International public health leader and creativity blogger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: