Att känna lukten av rosor

Sann visdom är att veta vad som verkligen räknas i livet.

Roses

Vid en klassåterträff efter 30 år hade en av de tidigare studenterna lyckats med allt i sin karriär. Vid 25 års ålder hade han grundat sitt första företag. Några år senare hade han tjänat sin första miljon och nu var han ägare till ett mycket lönsamt multinationellt företag med verksamhet i 14 länder. Vid klassträffen stod han i centrum av uppmärksamheten och hans tidigare klasskamrater flockades runt honom och ville lära sig av hans framgångshistoria.

En av dem frågade honom vad hans mest värdefulla erfarenhet i livet var. Svaret förvånade alla. Den framgångsrika affärsmannen svarade helt enkelt: “Jag har äntligen lärt mig att känna lukten av rosor“.

Att känna lukten av rosor” kan naturligtvis tas bokstavligt, men det kan också ses som en användbar metafor för att upptäcka och uppskatta de verkligt viktiga sakerna i livet. Mannen insåg att pengarna i sig, trots all hans framgång, inte i sig skulle kunna bringa honom lycka.

Rosorna kommer då att få representera allt som ger en sann mening åt livet; kärlek och vänskap, god hälsa, barns skratt, vördnad för naturens skönhet och helt enkelt förmågan att vara närvarande i ögonblicket och uppskatta vad som utspelar sig här och nu.

Illustration: Pixabay.com – reinbacher

united-kingdom-flag-1-   This blog post in English

Author: Karl Ekdahl

International public health leader and creativity blogger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: