Dokumentera dina erfarenheter!

Kreativitet, liksom alla andra processer i livet, behöver bränsle, och bränslet för din kreativitet är dina erfarenheter.

Documenting

Den som vill öka sin kreativitet, oavsett område, behöver därför vara en samlare av erfarenheter och stimuli som senare antingen kan användas direkt i den kreativa processen eller som trigger för nya associationer. En musikkompositör samlar på ljudupplevelser, en målare samlar på bilder, en uppfinnare samlar på sätt att lösa tekniska problem …

Alla dessa erfarenheter bör helst vara direkt tillgängliga när de behövs för den kreativa processen. Men tyvärr sviker oss ofta vårt minne, och om vi inte konsekvent dokumenterar våra erfarenheter kommer vi ofta inte att kunna få fram dem när de behövs.

Det enda sättet att kompensera för vårt sviktande minne är att ta till vana att dokumentera våra erfarenheter just när de utspelar sig framför oss.

Genom århundradena har detta gjorts genom att anteckningar eller skisser. Leonardo da Vincis anteckningsböcker är kanske det bästa exemplet hur dokumenterade erfarenheter senare kan omvandlas till målningar eller uppfinningar, och många stora författare har alltid burit en anteckningsbok med sig för att kunna dokumentera sina tankar och intryck i stunden.

Lyckligtvis är dokumentation lättare nu än någonsin tidigare i historien. De flesta av oss lämnar aldrig hemmet utan vår smartphone och med den här mångsidiga apparaten kan vi fotografera, spela in ljud, skriva anteckningar eller göra röstanteckningar.

Att göra det till vana att alltid dokumentera allt du upplever som överraskar dig, får dig att tänka, skratta eller reflektera, kommer över tiden att ge dig ett rikt dokumentärbibliotek med erfarenheter som finns till hands när helst du behöver dem.

Du kan också använda detta bibliotek utan några specifika avsikter. Att bara bläddra bland dina dokumenterade tidigare erfarenheter kan utlösa idéer för nya projekt.

Illustration: Pixabay.com – Pexels

united-kingdom-flag-1-   This blog post in English

Author: Karl Ekdahl

International public health leader and creativity blogger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: