Sju tips hur du kan finna mer egentid!

Det kanske största hotet mot vår kreativitet är vår uppstyckade tid. I dagens arbetsliv är det få förunnat att ha ens en timme sammanhängande tid som kan ägnas åt precis vad man vill.

break

Fundera på var du befann dig när du senast fick en bra idé eller löste ett problem. Kanske stod du och diskade, eller gick en skogspromenad, eller plockade snäckor på stranden. Men med största sannolikhet var du inte på jobbet.

Din hjärna fungerar så att den hela tiden lagrar nya intryck. När du brottas med ett problem som måste lösas, så behöver hjärnan tid för att bearbeta problemet och sätta det i relation till all den information som redan finns lagrad.

Detta är en omedveten process som tar tid och inte kan tvingas fram. Oftast fungerar den som effektivast när du gör något helt annat. Gärna när du är på en plats där du kan vara ostörd och helt avslappnad och tankarna kan vandra fritt utan krav att prestera. Det var därför sannolikt inte en slump att Arkimedes fick sin Eureka-upplevelse när han satt i badet.

”Häng upp på en plats där det är lätt att se
den kryptiska maningen TTT

När man känner hur lite man når med sin id
är det nyttigt att minnas att Ting Tar Tid.”

― Piet Hein

Sju tips för att få mer tid för dig själv

  1. Börja veckan eller månaden med att planera in tid för dig själv. Planera in stunder när tankarna kan få flöda fritt, precis som du planerar in tid för arbete, idrott och andra aktiviteter.
  2. Gå en promenad på en halvtimme varje dag. Dagsljus har en positiv inverkan på känsloläge och kreativitet. Försök därför gå ut mitt på dagen under vinterhalvåret.
  3. Hitta din egen plats i naturen, vid vattnet eller en park dit du ofta kan återkomma och bara vara.
  4. Försök så långt det är möjligt att hitta längre stunder (en timme eller mer) med helt sammanhängande tid där du inte störs av något. Stäng av mobilen, sätt en upptaget-skylt på dörren och håll fingrarna borta från mejlen.
  5. Skapa medvetna tidsfördröjningar. Ligg kvar i sängen en stund efter du har vaknat och bara tänk på något positivt. Sitt ensam kvar en stund efter mötet. Låt de kreativa tankarna hinna i kapp dig.
  6. Sätt dig eller lägg dig ner en stund med jämna mellanrum utan någon ”agenda” för tankarna. Observera bara vad som dyker upp. Skriv gärna ner dina tankar.
  7. Se till att variera dina sysslor beroende av energimängd och intensitet. Du behöver vila får att orka. Utan natt ingen dag.

Illustration: Pixabay.com – Tama66

united-kingdom-flag-1-   This blog post in English

Author: Karl Ekdahl

International public health leader and creativity blogger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: