Lyssna till din inre röst

In the overflow of information competing for your attention and thoughts, its more important than ever to find the sources enabling you to listen to your own inner true voice.

Inner voice

Vi har kommit till en punkt i historien där kunskap aldrig har varit så lättillgänglig som nu. Genom Internets sökmotorer så finns all mänsklig kunskap bokstavligen tillgänglig via våra fingertoppar. Samtidigt så har det aldrig varit svårare än nu att tänka själv.

Den moderna människan lever i ett ofattbart brus av information som hela tiden försöker fånga vårt intresse och få oss att tänka, känna och reagera i en viss riktning. Redan 2007 uppskattades det enligt en artikel i New York Times att vi varje dag överöstes av mer än 5000 kommersiella budskap, en siffra som otvivelaktigt stigit väsentligt sedan dess.

Men vi nås inte bara av reklam för vad vi ska konsumera, vi påverkas av en rad olika tyckare, allt från sportkommentatorer till kulturrecensenter och ”influencers” på de olika sociala nätverken som talar om för oss vad vi ska tänka och tycka. Musiken vi ska lyssna på föreslås av spellistor på Spotify, vi påverkas av andra beroende på vilken ”Internetbubbla” vi råkat hamna i och dessutom bombarderas vi av desinformation från ryska trollfabriker.

En särskild försäljarskara är alla de politiker som vill dupera oss att tro på att just deras budskap är den enda vägen till tillväxt, trygghet och ett lyckligt samhälle. T.o.m. i vårt andliga sökande så serveras det sanningar som vi förväntas okritiskt svälja. Såväl Bibeln som Koranen utger sig representera en gudomlig kunskap som därför inte (åtminstone i grunden) kan ifrågasättas och otaliga är de nyandliga new age-gurus som har färdigförpackade lösningar på alla världens mänskliga problem.

All denna enorma informationsmängd har gjort oss allt mera reaktiva i stället för kreativa och i hela detta brus är det väldigt få som säger ”Stopp, köp inte allt det här. Sätt dig i stället ner och lyssna på din egen inre viskande röst vad som är sant och riktigt för dig”.

När jag första gången på ett djupare plan blev verkligt attraherad av Buddhismen var en av de avgörande faktorerna till att detta blev min väg just denna uppmaning att ifrågasätta och tänka själv. En av Buddhismens främsta grundsatser är vikten av att förstå hur allting verkligen är och detta är inte något som presenteras som färdiga paketlösningar eller dogma som är sann bara för att någon annan sagt att det är så.

Buddha har poängterat vikten av att aldrig tro på något enbart för att någon annan sagt så. Han uppmanade i stället sina följeslagare att kritiskt testa allt han lärt ut på samma sätt som en guldsmed testar om det verkligen är guld han arbetar med. Och enbart om läran visar sig ge de resultat som den utlovat ska den accepteras. Genom meditationen har vi också ett effektivt verktyg för att släcka ner bruset av intryck och tankar som är en nödvändighet för att hitta fram till den inre viskande rösten som ger oss verklig insikt.

united-kingdom-flag-1-   This blog post in English

Author: Karl Ekdahl

International public health leader and creativity blogger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: