Ett liv fullt av valmöjligheter – på gott och på ont

Alla våra valmöjligheter kan berika våra liv, men riskerar att ta oss bort från det som verkligen ger mening och lycka.

Supermarket

I denna början på ett nytt decennium satt jag ner en stund för att se tillbaka på de många förändringarna som skett under min livstid. Den mest anmärkningsvärda utvecklingen under de senaste decennierna är förmodligen explosionen av valmöjligheter för de flesta av oss. Och de val vi kan göra tycks öka explosivt för varje år. Den rådande uppfattningen är att detta till stor del är en bra och positiv utveckling, men är det verkligen så?

I januari 1970 – för femtio år sedan var jag 10 år gammal. Vid den tiden var antalet val man kunde göra relativt hanterbart. Det fanns två statliga TV-kanaler (TV 2 hade lanserats bara ett år tidigare). I butikerna fanns ett rikt, men ändå begränsat, urval av livsmedel (bland de mer exotiska var ris, pasta, apelsiner, ananas och bananer) och några få märken av tvål, tandkräm och schampo. Snabbmat var huvudsakligen begränsat till korv med bröd eller mos, och i min hemstad hade den första pizzerian ännu inte öppnat.

De flesta åkte fortfarande på semester i Sverige eller till de närmsta grannländerna med buss, bil eller tåg, även om charterresor till Italien, Spanien och Grekland nyligen hade börjat bli tillgängliga för en bredare allmänhet (min första egna familjecharterresa till Italien låg fortfarande två år i framtiden). Vi blev placerade i en skola i grannskapet och det första verkliga valet för många var att bestämma sig för att fortsätta studera eller börja arbeta efter gymnasiet.

Snabbspolning fram till januari 2020. Jag har precis tillbringat jul och nyår hos en kollega i England, och för min nästa semester kan jag enkelt ordna en resa till nästan var som helst på jorden och själv välja mellan hotell, biluthyrning, restauranger och äventyrsresor. I min lokala livsmedelsbutik finns det mat från hela världen, med de mest exotiska smaker som man kan tänka sig, och jag kan inte välja mellan tre varumärken schampo, utan mellan 50, och förmodligen lika många sorters yoghurt.

Om jag vill titta på TV finns det en nästan obegränsad mängd Tv-kanaler att välja mellan, och om det inte räckte har jag ett par miljoner (eller kanske miljarder) YouTube-klipp till mitt förfogande. Och jag kan välja vilken av kanske 30 olika elleverantörer som ska förse min smart-Tv med elektricitet. För familjer med barn finns det en mängd skolor att välja mellan och ett stort antal organiserade fritidsaktiviteter efter skolan.

Livet idag är utan tvekan mycket rikare än det var för femtio år sedan. De val vi kan göra utvidgar våra erfarenheter, inte minst att kunna resa till andra länder och utforska andra kulturer och idéer. Möjligheten att tillbringa en del av universitetsstudierna i ett annat land är en enorm möjlighet att lära och växa.

Men med alla dessa valmöjligheter, är människor i allmänhet lyckligare idag än för 50 år sedan? Jag tror inte det. Ett liv utan val är grått och trist, men bortom ett mer begränsat antal valmöjligheter så kommer de ytterligare valen bara att skapa ångest och oro. Sammantaget lägger vi en enorm tid på att välja mellan alternativ som bara är marginellt olika, och som inte tillför ett uns mer livskvalitet än något de andra. Detta är bortkastad tid som aldrig kommer att ges tillbaka till oss, och som tar oss bort från mer meningsfulla aktiviteter i andras sällskap.

I stället för att berikas av alla valmöjligheter har antalet depressioner och psykisk ohälsa, särskilt bland tonåringar, aldrig varit högre, och de små färdigförpackade underhållssnuttarna vi översköljs med lakar ur och förflackar våra sinnen snarare än att göra oss klokare, mer kunniga och mer kreativa.

Den enorma mängden enkel underhållning och information på våra datorer och smartphones placerar oss i bubblor där vi har lite gemensamma kulturella referenser med våra kollegor och grannar. Att bara ha ett TV-program att titta på kan ha varit tråkigt (även om det inte är så jag minns det), men det gav möjligheter att dela våra intryck och diskutera det nästa dag med vännerna som alla hade sett samma program. Informationen som gavs var också mestadels korrekt, även om den under några år på 70-talet ibland var vinklad. Nu behöver vi hela tiden vara på vakt och fråga oss själva om vi medvetet matas av felinformation. Detta är en ständig källa till misstro och misstänksamhet.

Vi har verkligen en närmast ofattbar möjlighet att välja, men utbudet av val, i kombination med smart och aggressiv marknadsföring, driver oss att ofta göra fel val. Val som inte ger kvalitet till våra liv, val som isolerar oss snarare än att för oss närmare andra människor, val som kostar oss tid och pengar och som urholkar våra gemensamma globala resurser.

Och ju fler val vi har, desto mindre tillfredsställelse kommer dessa val att ge oss – och samtidigt driver de oss att bara vill ha mer och mer i en oändlig ond cirkel som vi bara kan komma ur om vi medvetet beslutar att tillbringa våra liv på mer meningsfulla sätt än att välja mellan olika meningslösheter.

Illustration: Pixabay.com – gingerbreadca

united-kingdom-flag-1-   This blogpost in English

Author: Karl Ekdahl

International public health leader and creativity blogger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: