Lösningar till niopunktsproblemet

Det här är den klassiska fyrstreckslösningen. Pilen kan naturligtvis peka i tre andra riktningar. För att komma till denna lösning, kanske du inte behöver tänka utanför lådan, men säkert utanför kvadraten.

En trestreckslösning till niopunktsproblemet är faktiskt ganska enkelt. Ingenstans anges att strecken måste passera genom mitten av punkterna, så ett enkelt zickzack-mönster löser problemet.

nine-dots-solution2

Ovannämnda fyra- och trestreckslösningar kan härledas genom ett logiskt “trial-and-error”-tillvägagångssätt, men att lösa det med endast ett streck, kräva att du tar ett steg tillbaka och bryter dig ut ur dina vanliga tankmönster för att hitta nya och överraskande infallsvinklar, det Edward De Bono kallar “lateralt tänkande”.

Nedan finns några alternativ, men jag skulle uppskatta några ytterligare förslag.

1) Klipp ut de nio prickarna och limma dem i en linje på ett papper och dra sedan ditt streck genom dem. Ingenting i utmaningen förbjuder dig detta.

2) Ta en pensel och bind samman alla nio punkter med ett brett penseldrag som täcker alla punkterna.

3) Bränn papperet och sprida askan, och dra sedan ett streck genom asksträngen.

4) Rulla pappret till en cylinder och koppla ihop alla de nio punkter med en svagt diagonal rak linje. Detta kan tillvägagångssätt kan också göras i en mer grandios skala på en platt papper, med en (imaginär) linje som går tre loopar runt om jorden.

nine-dots-solution-3
Källa: archimedes-lab.org

5) Och till sist min favorit, origami-metoden.

nine-dots-solution-4
Källa: archimedes-lab.org

Tillbaka till blogginlägget

%d bloggers like this: